Amphibious Energy voorziet olie- en gasplatforms van zonne en windenergie

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|

Baanbrekend MKB

Start-up Amphibious Energy heeft een draagbare, autonome energiecontainer ontwikkeld om onbemande offshore olie- en gasplatforms te elektrificeren. De stroom voor de EnergyPod wordt geleverd door een combinatie van een innovatieve offshore windturbine en zonnepanelen. Batterijen garanderen een back-up van twaalf dagen. De EnergyPod is een kosteneffectief en bovenal milieuvriendelijk alternatief voor dieselgeneratoren. Op de Maasvlakte 2 heeft Amphibious Energy de ideale locatie gevonden om het compacte systeem te testen, te demonstreren en te produceren.

Voor welk probleem hebben jullie een oplossing gevonden?

"Vanwege de veiligheid en om economische redenen worden bemande olie- en gasplatforms steeds meer vervangen door autonoom werkende platforms. Bovendien raken meer en meer velden uitgeput, waardoor ze buiten gebruik worden gesteld of verplaatst. Autonome en standby-platforms vereisen weliswaar minder, maar nog steeds continue voeding, bijvoorbeeld voor verlichting, pompen of anticorrosie-systemen. Omdat de gangbare dieselgeneratoren vervuilend zijn en regelmatig moeten worden bijgevuld, is een kostenefficiënter en milieuvriendelijk alternatief meer dan wenselijk. Of zelfs vereist door de overheid om een vergunning te krijgen."

Wat is de kern van jullie oplossing?

"De EnergyPod is een verplaatsbaar duurzaam energiesysteem. Op een 8-voet container wordt een trechtervormige windturbine met rotorbladen van 1,5 - 2 meter aangesloten op een permanent magneet generator van 3 kW of 5 kW. De EnergyPod draait zich automatisch in de juiste windrichting Zonnepanelen aan de zijkanten verhogen de opbrengst. De opgewekte zon- en windenergie wordt omgezet door twee afzonderlijke systemen en opgeslagen in twee batterijpakketten van 90-150 kW. Ze zijn uitgelegd voor zowel continue als piekbelasting. Een op afstand bestuurd energiebeheersysteem meet en past de energievoorziening van de EnergyPod aan. Het EMS bewaakt de rotatiesnelheid, de windomstandigheden en de laadsnelheid van de batterij. Wanneer de windsnelheid hoger is dan 22-30 m/s, of wanneer de batterij volledig is opgeladen, wordt de windturbine automatisch uitgeschakeld. Een hydraulische rem die in de generator geïntegreerd is, stopt de rotorbladen en voorkomt zo dat de generator oververhit raakt."

 

Amphhibious1.jpg

 

Wat is er zo baanbrekend aan jullie oplossing?

"De combinatie van kleinschalige offshore duurzame energieopwekking en opslag in een compact systeem is vrij uniek. Het is een uitdaging om een windturbine te ontwerpen die kan worden gecombineerd met een verplaatsbare generatorunit. Tijdens het transport worden alle componenten veilig in de container opgeslagen. Bijzonder is verder dat onze windturbine grote, lichtgewicht rotorbladen heeft in plaats van schroefbladen. Rotorbladen hebben veel minder rotatie nodig om stroom op te wekken, wat resulteert in minder lawaai (<40 dB) en wrijving. Dankzij het bladontwerp en EMS is de windturbine geschikt voor zowel lineaire als turbulente windomstandigheden.

De hydraulische redundante remmen zijn ook een doorbraak. Kleinere windturbines hebben een veel hoger toerental dan hun 'grote broers'. Beide remmen kunnen een kracht van 620Nm aan. De combinatie van twee verschillende conversiesystemen voor zon en wind is ook bijzonder. En ten slotte kan het dubbele 86 kW, batterijpakket energie opslaan voor 12 windstille of zwaar bewolkte dagen."

Wat zijn de voordelen?

"De EnergyPod is zeer compact en volledig verplaatsbaar. Het kan in 30 minuten worden gemonteerd. Onze oplossing is duurzaam, veilig, kosteneffectief en milieuvriendelijk. Het systeem is explosiebestendig en de behuizing rond de turbine voorkomt menselijk contact. De besparingen op operationele kosten zijn aanzienlijk. Normaliter komt een schip of helikopter elke twee weken langs om de diesel- of gasgenerator bij te vullen en is er jaarlijks onderhoud nodig is.. De voordelen voor het milieu zijn echter het belangrijkste: de inzet van duurzame energie, geen CO₂-uitstoot en beperking van geluidshinder."

Voor welke uitdagingen staan jullie?

"We maken gebruik van de beste batterijen die momenteel beschikbaar zijn voor offshore toepassingen. De energieopbrengst wordt beperkt door de beschikbaarheid van snel ladende en ontladende batterijen. De ruwe offshore-omstandigheden maken het lastig om batterijen te produceren die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. We vertrouwen erop dat dit in de nabije toekomst zal worden opgelost, nu zich grote technologiebedrijven hierop concentreren."

Hoe ver zijn jullie nu?

"De omstandigheden op de Maasvlakte 2 lijken op offshore-omstandigheden. Dit voorjaar hebben we op deze site een EnergyPod geplaatst om de werkbaarheid van het apparaat aan te tonen en te testen. Een webcam die op onze website is aangesloten, toont real-time beelden. We zijn benaderd door verschillende offshore- en onshore-operators om de Hybride EnergyPod te bekijken. Dit zou kunnen leiden tot mogelijke partnerschappen. Daarnaast zijn we gestart met de bouw van een productiefaciliteit om onze EnergyPods op de Maasvlakte 2 te produceren. Binnen een aantal maanden hopen we volledig commercieel operationeel te zijn."

Wat zijn je volgende stappen?

"Voorlopig richten we ons op het vinden van een launching customer en het opzetten van de productiefaciliteit. Op de langere termijn kijken we naar de ontwikkeling van composiet rotorbladen als alternatief voor de aluminium bladen. Composieten zijn nog lichter en hebben een langere levensduur. Om de energieproductie te vergroten, zullen we een grotere turbine ontwikkelen die nog steeds in de container past. Een 20 cm grotere turbine verhoogt de energieopbrengst met een factor 3. Dat verhoogt de capaciteit tot > 5 kW en de piekbelasting tot ± 200 kWh."

Wat is de meerwaarde van Offshore Wind Innovators?

"Offshore Wind Innovators is zeer toegewijd om startende bedrijven te helpen. Omdat mijn achtergrond ligt in de olie & gaswereld, zijn contacten met mensen in de offshore windindustrie erg waardevol. Zo was het een echte eye-opener om te horen dat tijdens de bouw van windturbines op land, de stroom wordt geleverd door dieselgeneratoren. Ons systeem kan deze paradoxale situatie oplossen. Daarnaast geven diensten zoals de Masterclass Finance een goed overzicht van alle investeringsmogelijkheden."

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Offshore Wind Innovators.

Lees meer over andere baanbrekende mkb-ers.