Slimme printkop voor coating windturbines

Nieuwsbericht |
TKI Wind op Zee
|

Baanbrekend MKB: Qlayers

Het coaten van windturbinebladen en monopiles gebeurt vaak semiautomatisch of zelfs handmatig, zeker tijdens onderhoud op zee. Daarmee wordt onnodig veel tijd en verf verspild terwijl de arbeidsomstandigheden te wensen overlaten. De Delftse startup Qlayers heeft een printsysteem ontwikkeld dat automatisch en heel nauwkeurig de coating aanbrengt onder gecontroleerde omstandigheden. Bijzonder is vooral dat het systeem zichzelf controleert en corrigeert, aldus Josefien Groot, CEO van Qlayers.

Een interview met Josefien Groot, CEO of Qlayers.

Voor welk probleem hebben jullie een oplossing gevonden?

“Op zee zijn onderhoudsmensen regelmatig met een rollertje de beschadigde coatinglaag van windturbines aan het bijwerken. Ook tijdens de productie zijn voor het aanbrengen van de coating vaak mensenhanden nodig. Daarbij komt een nevel van verfdeeltjes vrij en om te voorkomen dat die zich in het milieu verspreiden moet een tent rondom een metershoge stellage of zelfs een afgesloten hal worden gebouwd. Al met al inefficiënt, onnauwkeurig en ongezond. Daarom hebben we een automatische printkop ontwikkeld die deze bezwaren wegneemt.”

Wat houdt jullie innovatie in?

“De installatie bestaat uit een printkop, de Slash100, die de verf op de windturbine sprayt. Met de Slash100 kan er op locatie geautomatiseerd en gecontroleerd verf worden aangebracht op oppervlaktes zoals turbinebladen, op elke locaties en onder alle weersomstandigheden, ook offshore. De installatie kan bevestigd worden op een robotarm, een karretje, een crawler en in de toekomst zelfs op een drone. Alleen of met meerdere printkoppen naast elkaar. De diameter van de printkop kan variëren, afhankelijk van de toepassing.”

Wat is er zo baanbrekend aan jullie systeem?

"De Slash100 is de eerste printkop die voorkomt dat er chemische materialen in het milieu terecht komen. Er zijn dus geen speciale coatingfaciliteiten nodig. Het unieke aan deze innovatie is het feedbacksysteem en het ontwerp van de afschermingskap. Voor zover bekend zijn er geen coatinginstallaties die constant monitoren en zelflerend zijn. Bovendien is de kop zo ontworpen dat hij optimaal de coating op het oppervlak spuit."

Wat zijn de voordelen van jullie oplossing?

"De coatings hebben een consistente kwaliteit, dankzij een slim feedbacksysteem. Ons systeem creëert een veiligere werkplek. Het systeem minimaliseert de gezondheidsrisico's en zorgt voor gecontroleerde omstandigheden. Het is niet nodig om een steiger rondom een turbineblad van 100 meter lang en vijf meter hoog te bouwen. Het aantal onderhoudsmensen dat betrokken is bij het coaten kan bovendien aanzienlijk omlaag. Bovenal kan tot 50 procent op verf worden bespaard door een optimale laagdikte. En omdat de onderhoudssnelheid omhoog gaat, daalt de tijd dat de turbine geen stroom levert.

Qlayers

Hoe ver zijn jullie op dit moment?

"Na drie maanden testen, zijn we begin april begonnen met onze eerste commerciële opdracht voor het coaten van een olie- en gasleiding. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een horizontaal railsysteem dat langs een ronddraaiende buis beweegt. Deze buizen hebben een beperkte diameter, maar ze zijn uitstekend geschikt om ervaring op te doen. Verder voeren we serieuze gesprekken met een grote fabrikant van windturbines die op zoek is naar innovatieve coatingtechnologieën om het handmatige verven te vervangen. Zij zijn enthousiast.

Ten slotte hebben we recent een demonstratie-unit ontwikkeld om potentiële klanten te laten zien hoe het in het echt werkt. We hebben al met meerdere bedrijven uit verschillende sectoren bezoeken ingepland."

Wat zijn jullie uitdagingen?

"Het is een complexe installatie. We moeten een elektrisch systeem integreren met een mechanisch systeem. Het kost veel tijd om een robuust en storingsvrije installatie te ontwikkelen: een installatie die turbinebladen in serieproductie, 24 uur per dag, zeven dagen per week, kan coaten zonder verstopt te raken. Ook de vraag hoe meerdere printkoppen elkaar beïnvloeden, moeten we nog beantwoorden. In de tussentijd zijn we druk bezig om ons netwerk in de windindustrie uit te breiden. We zijn vooral op zoek naar kleinere fabrikanten van windturbines als launching customer om op korte termijn meer expertise en ervaring op te bouwen."

Wat zijn je volgende stappen?

"We verhuizen naar het SAM-XL fieldlab in Delft: een productiefaciliteit om slimme, automatische productiesystemen te testen. We zullen op deze locatie een spuitcabine inrichten. Onze ambitie is om tegen het einde van 2019 een volledig prototype van ons systeem gereed te hebben. In 2020 nemen we de tijd om ons systeem te perfectioneren en te certificeren. Het moet haalbaar zijn om in 2020 de commerciële markt te betreden. Het principe is geschikt voor meerdere toepassingen. Wat windturbines aantrekkelijk maakt, is dat de windindustrie een vrij jonge, duurzame en bloeiende sector is die openstaat voor innovatie. Onderhoudsprocessen in deze industrie staan nog in de kinderschoenen. Maar natuurlijk staan we ook open voor meer gevestigde industrieën. "

Wat is de meerwaarde van Offshore Wind Innovators en TKI Wind op Zee?

"Qlayers was een van de finalisten van de Offshore Wind Innovation Award 2018. Aangezien we nog niet zo bekend zijn in de windindustrie, bood de pitch tijdens de Offshore Wind Q-meeting ons waardevolle exposure voor een relevant publiek. Dit resulteerde in enkele leads en follow-up gesprekken. Tijdens de workshop die deel uitmaakte van het finalistenpakket , hebben we met  Offshore Wind Innovators projectmanager Martin Weissmann, gebrainstormd over introductiestrategieën voor de windturbine-industrie, inclusief ons bedrijfsmodel en financiële routekaart. En tijdens de Matchmaking Day van TKI Wind op Zee hebben we op onze stand en tijdens de discussies interessante contacten opgedaan."

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Offshore Wind Innovators.

Lees meer over andere baanbrekende mkb-ers.