Nieuws

De Topsector Energie is continu in ontwikkeling. Lees hier het laatste nieuws en blijf op de hoogte van de actualiteiten via de nieuwsbrief
 • In de energietransitie spelen Webbers een belangrijke rol. Een Webber is een horizontale netwerkleider, die mensen en organisaties met elkaar verbindt. Om ze samen te laten werken, te leren en te innoveren. Precies waar de energietransitie om vraagt. Maar hoe doe je dat? In de podcast van De Webber gaat sociaal ingenieur Jetske Thielen in gesprek met Jan Oosting.
  TKI Urban Energy, Human Capital Agenda, Topsector Algemeen
 • Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de, van oudsher technisch gedreven, energiesector. Het aandeel van vrouwen in de energiesector is op dit moment 22%. Dat baart zorgen. Bovendien zijn de uitdagingen steeds meer dan alleen technisch.
  Digitalisering, Human Capital Agenda, Topsector Algemeen
 • Heeft u een innovatief idee dat de ontwikkeling van zonne-energie op zee kan versnellen? Pakt de innovatie uitdagingen aan zoals kostenreductie, technische levensduur in offshore-omstandigheden of systeemintegratie? En kunt u daar financiële ondersteuning bij gebruiken? Dan is deze open call voor u.
  TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy
 • Bedrijven geven aan niet te kunnen groeien door tekort aan ICT-personeel. Door de enorme vraag op onze digitale infrastructuur zijn de afgelopen jaren meer ICT-banen ontstaan dan voor de pandemie.
  Digitalisering, Human Capital Agenda, Topsector Algemeen
 • De industrie staat voor een pittige opgave om te verduurzamen. Een van de manieren om dit te doen is data delen en leren van elkaars energiebesparende activiteiten. Maar hoe doe je dat zonder concurrentiegevoelige informatie prijs te geven? In een levendig debat wisselden deskundigen tips uit tijdens een online inspiratiesessie van de Topsector Energie.
  TKI Energie en Industrie
 • Nederland drijft op sterke clusters waarin kleine en grote bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken. Zij zijn sterk afhankelijk van een goed vestigingsklimaat. Ze zien dit op een zestal punten verslechteren.
  Topsector Algemeen
 • Een overzichtsstudie biedt handvatten voor veilige en snelle ontwikkeling en doorbreken van verzekeringsknelpunten
  TKI Urban Energy
 • Voor 2030 is minimaal 30 TWh extra elektriciteit nodig voor de industrie en moet er 10GW extra windenergie ontwikkeld worden op zee. Voor 2050 is de industriële energiebehoefte zelf 80 tot 130 TWh. Dat is voor het eerst in detail uitgerekend in de vandaag gepresenteerde Routekaart Elektrificatie.
  TKI Energie en Industrie
 • Met een bijdrage van 3 miljoen euro van Nationaal Programma Groningen kan het opleidingsprogramma Waterstof Werkt van start gaan. Met de subsidie uit het provinciaal programma stellen de projectpartners een breed opleidingsprogramma samen op het gebied van waterstof.
  TKI Nieuw Gas
 • Met de innovatiemakelaarsregeling heeft de Topsector Energie sinds de zomer van 2019 meer dan 58 ondernemers geholpen bij de ontwikkeling van hun innovatie. In totaal is er meer dan 500.000 euro aan deze ondernemingen toegekend.
  TKI Energie en Industrie, TKI Nieuw Gas, TKI Wind op Zee, TKI Urban Energy, Systeemintegratie, Financieringsloket, Topsector Algemeen