
De podcast ‘Onze Energie’ neemt je mee op hun reis. In iedere aflevering vertelt een pionier hoe dit gaat, wat de obstakels zijn en hoe zij hiermee omgaan.
1. In gesprek met Liesbet over lokaal eigenaarschap
Liesbet werkt voor Kennemer energie en gaat bij duurzame energieprojecten vaak het gesprek aan over lokaal eigenaarschap. Lokaal eigenaarschap betekent dat je verder kijkt dan alleen het financiële aspect. Ze vertelt welke keuzes er zijn en hoe coöperaties écht maatschappelijke impact kunnen maken.
De Peer Governance groep heeft geholpen om haar rol hierin meer helder te krijgen en bewust te worden van aannames en hindernissen. Ze geeft in deze eerste aflevering een inkijkje in de lessen die ze heeft geleerd en hoe ze deze toepast!
2. In gesprek met Joey over de rol van de overheid
Joey ten Cate werkt bij de provincie Zuid-Holland aan een energietransitie die, samen met bewoners, eerlijk en inclusief is georganiseerd. Hij zet zich in om de gevolgen van de klimaatverandering voor de aarde, haar biodiversiteit en de leefomgeving van mensen te verzachten. Hij vertelt over de rol die de overheid hierin speelt.
In deze aflevering komt ook het 'vierde kwadrant' ter sprake. Dit is een begrip uit het gedachtegoed van de Economy Transformers. Voor meer achtergrond hierover kun je luisteren naar de podcast ‘De Broedplaats’, te vinden op de website van Economy Transformers.
3. In gesprek met Riejanne en Johannes over de kracht van gemeenschappen
Gemeenschappen zitten diep geworteld in de Friese dorpen. Inwoners zetten zich al generaties lang in voor het algemeen belang. Hierdoor worden ook duurzame initiatieven op een vruchtbare bodem geboren. Riejanne en Johannes wonen en werken allebei in Friesland en ondersteunen deze gemeenschappen elk op hun eigen manier. In deze aflevering vertellen ze over hun ervaringen en observaties, en wat de stad kan leren van het platteland. Daarnaast geven ze elk hun perspectief op hoe geldstromen een initiatief of lokaal bestuur kunnen beïnvloeden - en delen ze hoe zij daar zelf mee omgaan.
Wil jij meer weten over de duurzame initiatieven die dorpen door heel Nederland zijn gestart? Ga naar de website van Netwerk Duurzame Dorpen.