#2: Achter het net vissen in Scheveningen

.

Martine is vandaag bij Xander in zijn woonplaats Scheveningen. Hij wil Martine een plek laten zien, pal aan de kust, waar verschillende ‘spelers’ vormgeven aan opwekken, distribueren en gebruiken van duurzame energie. Het is zeker een inspirerend voorbeeld, maar is het voor iedereen haalbaar? Wat als je niet de mogelijkheid hebt om het zelf te regelen, vis je dan straks achter het net?

De strandtent van Hans van den Broek

Bij strandtent en surfschool The Shore spreken Martine en Xander met de initiatiefnemer Hans van den Broek. Hans is surfleraar, en heeft de natuur dus nodig voor zijn werk. Dat besef was voor hem het begin van zijn plan om zijn locatie zelfvoorzienend te maken: hij wil de natuur ‘terugbetalen’.  Zijn inspanningen leverden The Shore in 2018 de MKB Den Haag Dunea duurzaamheidsprijs op, en in 2019 de Haagse strand- en terrasbeurs award in de categorie duurzaamheid. Maar Hans wil meer: de energie die hij opwekt maar op dat moment niet nodig heeft, wil hij graag kunnen uitwisselen.

Wat doet de gemeente

Yvo Hunink is smart energy coördinator bij de gemeente Den Haag. Namens de gemeente is Yvo betrokken bij het Living Lab Scheveningen: op de boulevard van Scheveningen test de gemeente slimme, digitale uitvindingen. Bijvoorbeeld een ‘energiemarktplaats’ met slimme openbare aansluitingen. Dat doet de gemeente samen met bewoners, bezoekers, scholen en ondernemers - waaronder strandtent The Shore.

Juridische obstakels

Hans en Yvo willen graag lokaal stroom uitwisselen, maar ontdekken dat er wettelijke belemmeringen zijn. Job Swens, jurist, beaamt dat. De techniek loopt jaren voor op de wetgeving. De vraag naar stroom zal de komende jaren alleen maar toenemen (elektrisch rijden, verwarmen), maar er is onvoldoende capaciteit op het net. Daar zijn wel juridische geitenpaadjes voor.

Uitzoomen

Om dit lokale geheel in een centraal perspectief te krijgen, heeft Xander Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland uitgenodigd bij hem thuis. Netbeheer Nederland is de vereniging van alle elektriciteit- en gasnetbeheerders van Nederland. Zij zien het als hun rol om het toekomstig energiesysteem mede te ontwerpen. Een eerste stap daarin was de opdracht voor het maken van 4 scenariostudies naar klimaatneutrale energie in 2050.

Leestips: