Digitale sleuteltechnologieën

.

Sleuteltechnologieën (ook wel key enabling technologies genoemd) zijn technologieën die brede toepassingsgebieden hebben in veel sectoren. Zij zijn vaak de drijvende kracht achter belangrijke innovaties en zijn relevant voor zowel de wetenschap, de maatschappij als de markt. Topsector ICT heeft vijf sleutelgebieden gedefinieerd: Artificial Intelligence, Big Data, Blockchain, Cybersecurity en Future Network Services.

Hieronder vind je de door het Programma Digitalisering verzamelde kennis met betrekking tot de sleuteltechnologieën in de energiesector. Cybersecurity heeft een eigen pagina in de kennisbank.

Kennisuitwisseling

Maart 2022 - De AI-cursus voor Energie

In dit online leerprogramma ontdek je wat kunstmatige intelligentie (AI) nu eigenlijk is en hoe het de energiesector kan helpen. De cursus bestaat uit een afwisseling van video's en korte teksten. Naast  theoretische kennis zijn ook de praktische toepassingen in beeld gebracht. Ontwikkeld door de NLAIC.

18 november 2021 - Webinar: Responsible AI & Energy

Nederland stroopt de mouwen op om de energievoorziening te verduurzamen. Artificiële intelligentie (AI) kan een belangrijke rol spelen bij de besluitvorming. Om ons energiesysteem toekomstbestendig te maken en bijvoorbeeld voor een efficiënter gebruik van netten en energie. Hoe pak je die kansen op? Tijdens deze online inspiratiesessie vulden deskundigen elkaar aan met praktische tips en goede adviezen.

Publicaties

7 september 2021 - De (on)zin van blockchain

In dit kennisdossier behandelt TKI Urban Energy de zin of onzin van blockchain: kan het de energietransitie helpen versnellen of is het niet meer dan een buzzword? Uitgevoerd door TKI Urban Energy

Zie ook

Digitale sleuteltechnologieën (Topsector ICT)

Digitalisering is een belangrijke motor voor innovatie en economische groei in Nederland. Voor veel maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie, veiligheid en de zorg is op korte termijn veel nieuwe technologie nodig. Topsector ICT heeft vijf veelbelovende sleuteltechnologieën gedefinieerd.