Projectenoverzicht

Inhoud van deze pagina

Door innovatie te verbinden in het beroepsonderwijs leiden we jongeren op voor het werk van morgen. Dat gebeurt via allerlei projecten in heel Nederland. Bekijk het projectenoverzicht en laat u inspireren!

Hogeschool Utrecht werkt aan opleiding voor energieregisseurs

Foto: Sjaak Boot Photography

Als woningeigenaar is het best nog wel zoeken; waar moet je beginnen om je huis energiezuinig te maken? En bij wie kun je terecht voor onafhankelijk advies? Hogeschool Utrecht (lectoraat Nieuwe Energie in de stad) werkt samen met het Consortium Utrecht mee aan een opleiding voor energieregisseurs, die woningeigenaren helpt met advies en begeleiding. Ook komt er een toolbox met informatie over energiezuinige maatregelen.

Contactpersoon:
Liza Looijen    
liza.looijen@hu.nl

Studenten denken mee bij verduurzaming wijk Zoetermeer

Studenten van het MBO Rijnland helpen bij de verduurzaming van de wijk Palenstein in Zoetermeer. Het school zoekt daarbij actief de samenwerking met de gemeente, woningbouwverenigingen en het bedrijfsleven.

Contactpersoon:
mboRijnland    
Jan van Laake    
jlaake@mborijnland.nl

Meer weten

Masterclass Infrastructuur brengt lerende aanpak energietransitie in kaart

Veel meer mensen opleiden, anders opleiden en veel huidige werknemers nascholen om de energietransitie te versnellen. Dat is de uitdaging waarvoor het beroepsonderwijs en zeker het mbo staat. 28 regionale onderwijscentra (roc's) en aoc’s ondertekenden in 2018 hiervoor een manifest. Ze werken samen in het landelijke mbo-programma 'De Uitdaging' aan 5 punten, waaronder een 'lerende aanpak' voor vmbo, mbo en bedrijven.

Contactpersoon:
VTi Amsterdam    
Martin de Haan    
m.dehaan@vtiamsterdam.nl

Meer weten

Hbo-studenten ontwikkelen tankstation van de toekomst

Studenten, bedrijven en onderzoekers  van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) ontwikkelden dit jaar een tankstation voor toekomstige vervoersvormen en energiedragers als waterstof. "Dit nieuwe laad- en tankstation versnelt de energietransitie door opwek en distributie van 'groene stroom", verwacht lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan De Graaf.

Contactpersoon:
HAN    
Aart-Jan de Graaf    
AartJan.deGraaf@han.nl   

Meer weten

Nieuwe lesmethode leidt mbo-er's op tot waterstof-technici

In Noord-Nederland ontwikkelt waterstof zich tot alternatieve energiedrager. Onder meer vervoersmaatschappij Qbuzz en de Groningse milieudiensten kiezen voor vervoer op waterstof. Maar zonder goede technici staan de wagens toch stil. Energy College speelt hierop in met de mbo-module Waterstoftechnologie.

Contactpersoon:
Noorderpoortcollege    
Roeland Hogt     
rmm.hogt@noorderpoort.nl

Meer weten

Vluchtelingenorganisatie maakt weg vrij voor talenten

Sinds 1948 zet de Stichting voor Vluchteling Studenten UAF zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals en hun integratie op de arbeidsmarkt. Dit onder de volle overtuiging dat iedereen die zijn kennis kan inzetten, betekenisvol is in Nederland. Vorig jaar startte het UAF met Fontys Hogescholen een speciaal leerwerktraject voor hoogopgeleide technische talenten. Projectcoördinator Afsaneh Azari vertelt er meer over.

Contactpersoon:
UAF    
Afsaneh Najjar Azari    
a.Najjarazari@uaf.nl

Meer weten

Stedin vindt slimme monteurs bij 55-plussers

<

Hoe los je een groot tekort op aan technisch geschoolde mensen? Netbeheerder Stedin besloot een paar jaar geleden zich niet meer alleen op schoolverlaters te richten, maar juist op 55-plussers zonder werk. Een groot succes. 

Meer weten

'Smart builders' overzien bouwen én techniek

Bouwers met kennis van techniek én duurzaam bouwen kunnen een bouwproject veel tijd en geld besparen. Het Graafschap College in Doetinchem begon als eerste met een opleiding tot ‘Smart Builders’. Er is namelijk behoefte aan generalisten. Mensen die alle eilandjes op een bouwplaats kunnen verbinden.

Contactpersoon:
Graafschapcollege    
Miguel Visser    
m.visser@graafschapcollege.nl

Meer weten

Hbo-studenten Saxion testen slim en milieuvriendelijke energieopslagsysteem

Hoe zorg je in een woonwijk voor een goede balans tussen vraag naar en aanbod van duurzaam opgewekte energie? Dat een woning met zonnepanelen op het dak een energieoverschot kan doorsluizen naar een andere woning? Hbo-studenten van hogeschool Saxion testen een nieuwe batterij die overdag energie opslaat en in de avond weer afgeeft.

Contactpersoon:
Saxion     
Richard van Leeuwen    
r.p.vanleeuwen@saxion.nl

Meer weten

Van schoolbord naar levensecht projectonderwijs

Tweedejaars bouwstudenten van ROC Friese Poort in Leeuwarden en Sneek ontwierpen een duurzame kleinschalige woning. De ecokubus: een woning die straks op de markt komt. Commercieel manager Hille de Haan van Heijmans Woningbouw Noord is enthousiast over de creatieve ideeën van de studenten. "Ze kunnen samen met het bedrijfsleven veel betekenen voor een duurzame toekomst. Het zijn de pareltjes van de toekomst."

Meer weten

Maatschappelijk bèta’s kiezen voor werken en leren

Bedrijven staan te springen om elektrotechnici en werktuigbouwkundigen met kennis van duurzame energietechniek. Netbeheerders als Alliander en Enexis hebben tientallen vacatures openstaan. Daarom sloegen het bedrijfsleven en de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de handen ineen en lanceerden het onderwijstraject Werken en Leren met Energie. ‘Ons programma is volledig afgestemd op de praktijk.’. 

Contactpersoon:
HAN    
Tinus Hammink    
tinus.hammink@han.nl

Meer weten

Terug naar school: technici worden deeltijdstudent

Er is een enorm tekort aan techniekdocenten in het vmbo en mbo. Daar wil de Vakschool Technische Installaties (VTi) in Amsterdam wat aan doen. Zij leiden ervaren technici op tot deeltijddocent, met de Leergang Hybride Vakdocent. ‘Ik wil jongeren enthousiast maken voor techniek’.

Contactpersoon:
VTi Amsterdam    
Martin de Haan    
m.dehaan@vtiamsterdam.nl

Meer weten