Hulpvragen vanuit de community

Hier vindt u de hulpvragen uit de Smart Energy Community

De hulpvragen zijn ook langs gekomen tijdens de webinars van de Smart Energy Community. Die kunt hier terugkijken.

Webinar 6: Build together! De commerciële kansen om met Smart Energy aan de slag te gaan

"Wij hebben sinds 2003 een regelbox die van elke locatie achter de meter (maar als je de locaties koppelt kan dit ook achter de transformator; op gebiedsniveau) een smartgrid maakt: stroom leveren als het nodig is en stroom afnemen als er op het net stroom over is. Ik zoek meer klanten die onze box willen installeren en de voordelen willen ervaren. Wie doet er mee?​" (Esger Schouten - Peta Watts - esger@petawatts.nl)​

"Vanuit de Energiecoöperatie Uitgeest zouden we graag een pilot met smart-energie starten. Wie kan ons hierbij helpen?"​ (Astrid Veenstra - DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie) - @email)

"Als ontwikkelaar van een nieuwe type stationaire batterijen is Exergy Storage geïnteresseerd in contact te komen met partijen / samenwerkingspartners waarmee de ontwikkeling van prototype batterijen / containers en de integratie daarvan in demonstratieprojecten / test beds / energiesystemen kan worden gerealiseerd.​" (Gert Jan Jongerden - Exergy - @email)

"Wat is een logische rol voor een gemeente in het mogelijk maken van flex? Zijn er mensen die voorbeelden van betrokkenheid en/of programma's van gemeenten kunnen aandragen?​" (Freek Vossen – Gemeente Utrecht- @email)

"Wij werken binnen het AmBIENCe project (https://ambience-project.eu/) aan het introduceren van flexibiliteit en demand response in EPC contracten. Wij zoeken ESCO's met interesse in het "vernieuwde" EPC concept en nieuwe ideeën om flexibiliteit in te brengen in EPC contracten.​" (Annick Vastiau – Vito - @email)

"Wij zijn ver gevorderd met een inkoop collectief voor PV installaties en hebben nu zo’n 4000 zonnepanelen op de verschillende daken van de bedrijven. Wij hebben geen invloed, maar willen wel graag naar een situatie met smart grids en onderlinge afrekensystemen zodat opgewekte energie met elkaar gebruikt kan worden. En zo ook de pieken met elkaar en van elkaar kunnen gaan opvangen. Ik wil graag goede tips en best practices ontvangen en ook graag horen hoe de wetgever nu in het beleid voorziet om dit mogelijk te gaan maken. Ik heb gehoord dat daar nog een bottleneck zit verscholen.​" (Jaap Langhout - BKS - @email)

Webinar 5: Build together! Acceptatie van Smart Energy – het belang van begrijpelijke diensten, ontzorging & automatisering

"Exergy Storage is ontwikkelaar van nieuw type batterij-technologie. Wij zouden via dit netwerk graag in contact komen met partijen om in samenwerking prototype batterijen in demonstratie-tests in te zetten.”​ (Gert Jan Jongerden- Exergy - @email)

“Ik ben IoT specialist met kennis van het connecteren en aansturen van warmte pompen of andere equipment. Graag komen ik in contact met partijen die hier oplossingen voor zoeken in dit kader”​ (Dick Oort – REMATE- @email)

“Ons advies is vooral probeer niet allemaal zelf het wiel uit te vinden. Samen met onze partner zijn we 5 a 6 jaar geleden al begonnen, en we hebben nu meer dan 3000 woningen in het veld. Daarvan zijn 2000 stuks vorig jaar opgeleverd, maar de eerste 1000 stuks hebben langer geduurd. Zoek een partner die ervaring heeft om echt op te kunnen schalen. Wij bij ABB staan hiervoor open.”​ (Giovanni Oorthuizen- ABB- giovanni.oorthuizen@nl.abb.com)

“Ik ben actief als LV en PV en biedt dynamische prijzen aan GV én KV en zoek partijen met toegang tot zakelijke verbruikers en een slimme oplossing -onder maatwerk per klant- om te schakelen obv time-of-use energietarieven.”​ (Remko Ten Barge (eerdere spreker) - NieuweStroom & easyEnergy- @email)

“Bij Crownstone ontwikkelen we Positiebepalingshardware voor echt slimme huizen met behulp van AI. We zijn op zoek naar partners (energiebedrijven of warmtepompfabrikanten) om warmtepompen te integreren in een smart home-ecosysteem. Is iemand geïnteresseerd om samen te werken?”​ (Teresa Van Dam – Crownstone - @email)

“Ik ben een smarthome engineer en zoek samenwerking met organisaties die smarthome's realiseren”​ (John van Krieken- Smarthome Services- @email)  ​

Webinar 4: Build together! Flexibiliteit bij bedrijfsgebouwen – waar is de businesscase?

“Ik ben verantwoordelijk voor het smart building programma van Nexton. Ik zoek een partnership met bedrijven die kunnen helpen om gebouwen zelf volautomatisch het elektriciteitsnet te laten balanceren. Op dit moment heb ik een casus van 30.000m2 aan de Zuidas en nog zicht op 800.000m2 bij andere klanten.”​
(Richard de Ruijter – Nexton – @email​) 

“FlexMeasures is een open source platform voor real-time optimalisatie voor flexibele energie. Het platform heeft als doel om te voorspellen en continue planning mogelijk te maken voor individuele assets. We zijn op zoek naar energy service bedrijven die slimme energiediensten willen gaan aanbieden. Het wordt via een SaaS model aangeboden aan Energy Service Companies, met de mogelijkheid voor consultancy rondom algoritmes of installatie. Zie ook: https://flexmeasures.io/”​
(Nicolas Höning – Seita BV – @email)

“Wie heeft ervaring met Measurement & Verification (M&V) in het kader van flexibiliteit in commerciële gebouwen (al dan niet bij Energieprestatiecontracten)?”​(Lieven Vanstraelen – Energinvest – @email​)

"Exergy is actief als ontwikkelaar van een nieuwe batterij-technologie voor stationaire toepassingen zoals gebouwgebonden (elektrische) energieopslag. Wij zin geïnteresseerd om in contact te komen met partijen die prototypes van deze nieuwe batterijtechnologie willen testen in pilots.“​ (Gert Jan Jongerden – Exergy Storage – @email)

“NetAnders analyseert actuele én verwachte (duurzame) energieaanbod en –verbruik, zodat er op basis van deze voorspelling gestuurd kan worden. Welke organisaties hebben behoefte aan deze analyses?”​ (Wildrik Pepping – NetAnders – @email​)

“Jolt Energy Group in de Benelux biedt snelladers met ingebouwde buffer-batterij. Ik ben op zoek naar een partij om een gedeelde business case mee uit te werken voor de inzet van de snelladers.”​ (Ferry Tap – Jolt Energy Group – @email​)

“AmBIENCe ontwikkelt een active building EPC concept en rekenmodule waarin flexibilteit en demand repsonse wordt opgenomen. Momenteel werken wij de businessmodellen hierrond uit. Wij zoeken ESCO met interesse om het concept en de tool te testen of input te geven op het businessmodel.”​
Meer info op  http://ambience-project.eu/​ (Annick Vastiau – VITO – @email)

Webinar 3: Build together! Slim laden van elektrische auto’s bij de woning en op kantoor. 

“Ik zou graag in contact komen met specialisten op het gebied van kortstondige en kortdurende  elektrische energieopslag” (Rick Bruins – Remeha BV – @email)

“Wij zijn, samen met enkele andere backoffice leveranciers, actief op zoek naar batterijsystemen die volgens de open specificatie OCPP2.0 werken. Welke batterijleverancier biedt dit al aan?” (Jan Willem Heinen – Maxem – @email)

“Wij zoeken een complex met huurappartementen met warmtepomp en plek voor een gedeeld opslagsysteem, waar wij ons concept kunnen demonstreren.” (Evert Kuiken – LENS – @email)

“Ik ben privé actief in de energietransitie via Energiecoöperatie Energie-U, waar energie-armoede dit jaar nadrukkelijk op de agenda staat. Ik zoek ervaringsdeskundigen in de ondersteuning van bewoners.” (Jan Dirk Buining – Arcadis Nederland bv – @email)

“Is er iemand met ervaring met prestatiegaranties voor flexibiliteit in woningen?” (Lieven Vanstraelen – Energinvest – @email)

“AmBIENCe ontwikkelt een active building EPC concept en rekenmodule waarin flexibilteit en demand repsonse wordt opgenomen. Momenteel werken wij de businessmodelllen hierrond uit. Wij zoeken ESCO met interesse om het concept en de tool te testen of input te geven op het businessmodel.” Meer info op  http://ambience-project.eu/. (Annick Vastiau – VITO – @email)

“Ik ben aggregator en ik zoek een leverancier of installateur van warmtepompen om mee samen te werken.” (Jeffrey Bartels – Edmij – @email)

Webinar 2: Build together! Flexibiliteit bij woningen – waar is de businesscase?

“Wij leveren stroom tegen uur- en kwartierprijzen en wij sturen een specifiek merk laadpaal aan. Welke projectontwikkelaar, gebouwbeheerder of parking lot manager heeft interesse om samen slimmer te laden?” (Jeffrey Bartels – ED.mij – @email)

“Ik was actief in IEA EBC Annex 75 Energy Flexible Buildings en zoek partijen die geïnteresseerd zijn in een vervolgtraject rond 1. Energy Flexible Communities en 2. DSM in warmtenetten.” (Erwin MlecnikTU Delft – @email)

“Bij Stedin zijn we hard op zoek naar flexibiliteit bij klanten in iedere vorm, zodat we weten wat de flexibiliteit in ons net is en hier ook mee kunnen rekenen. Woningen en kantoorgebouwen betreffen een groot deel van onze aansluiting en daarom zoek ik naar partijen die flexibiliteit bij dit soort aansluitingen aggregeren.” (Niels PoieszStedin@email)

“Ik ben op zoek naar partijen die praktisch/toegepast onderzoek willen doen op gebied van flexibel of uitgesteld (DC) laden, samen met andere projecten die bij Green Village een laadsysteem gaan testen.” (Lidewij van Trigt – The Green Village@email)

“Wij zijn partner in ConnectSME, een project waar we door mkb ontwikkelde technologie willen testen en demonstreren in proeftuinen. Wij zoeken Zuid-Nederlandse mkb-ers die hun technologie rond slim laden willen testen en demonstreren in de Thor Park proeftuin. Er is een beperkte set vouchers voor MKB beschikbaar vanuit het project. Meer info: https://tinyurl.com/ConnectSME” (Annick Vastiau – VITO/EnergyVille @email)