2020
-
Op weg naar een integrale ontwikkellogica op de Noordzee – Wat staat ons nú te doen?
Voorlopige resultaten van het MVI North Sea Energy Lab. -
Discussie paper lerend vermogen 2020 Vergroten van het lerend vermogen in de energietransitie van de gebouwde omgeving: Waarom, waarover en hoe te leren?
-
Webbers veranderen het leren van ‘De Grote Verbouwing’ Topsector Energie stimuleert de ontwikkeling van learning communities. Dat zijn leer- en werkomgevingen waarin professionals uit het onderwijs, bedrijfsleven en kennisinstellingen de krachten bundelen om tot nieuwe kennis te komen. Dit rapport geeft antwoorden op vragen als: Welke leer- en ontwikkelbehoeften zijn er in Nederland op het gebied van energie? Hoe kan het leren worden ingebed in het huidige ecosysteem van partijen zoals het kennis en leerprogramma van de VNG, het opstellen van de Regionale Energiestrategieën en de landelijke intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’? Hoe verloopt de start van een learning community in de praktijk? Hoe kunnen we de ontwikkeling stimuleren? Welke relatief eenvoudige acties kunnen we oppakken om een groot effect te sorteren? Drie initiatiefnemers van learning communities zijn gevolgd in hun ervaringen en maken een balans op. Deze zogenaamde ‘Webbers’ zijn aanjagers, ze zien overal verbindingen, werken als horizontale netwerkleider. Het kan iedere functionaris zijn, dus zeker ook de kwaliteitsmanager.
2017
2016
2015
Benieuwd naar hoe u er voor zorgt dat burgers, bedrijven en bewoners energie innovaties gaan omarmen? In het kader van het onderzoeksprogramma Samenwerking Topsector Energie en Maatschappij (STEM) – sinds oktober Maatschappelijk Verantwoord Innoveren – zijn en worden er diverse onderzoeken uitgevoerd. Reeds afgeronde onderzoeken kunt u hieronder downloaden. Evenals de STEM whitepaper met een overzicht van alle onderzoeken.
- STEM01 – Samenvatting onderzoek “Publieksreacties op energiesystemen” – Hoe reageren burgers op nieuwe energietechnologie? Een onderzoek naar acceptatie, het belang van veiligheid en de rol van vertrouwen.
- STEM02 – Samenvatting onderzoek “Toepassing van duurzame energie in huishoudens” – Hoe kunnen drempels op het gebied van financiën, bureaucratie en installatie bij consumenten weggenomen worden om milieurelevant gedrag te bevorderen?
- STEM03 – Samenvatting onderzoek “Belemmeringen voor duurzame energie in het mkb” – Wanneer stagneren of vertragen investeringen in duurzame energie bij het MKB en hoe kan men deze investeringen versnellen?
- STEM04 – onderzoek “Burgers komen in beweging voor energie” – Motivaction – Een doelgroepsegmentatie van de Nederlandse burger ten aanzien van hun gevoel en mening over technologische energie-innovaties.
- STEM05 – onderzoek “Verleid de consument” – Inzicht in extra marktkansen voor energie-innovaties – Een systeemtheoretische-, marketing- en psychologische benadering van de acceptatie van energie-innovaties.
- STEM06 – Samenvatting onderzoek “Kijken met Arendsogen” – Een nieuwe strategie voor energie-innovaties in de utiliteitsbouw – Strategieën om bedrijven te laten investeren in energie-innovaties, door rekening te houden met belangen van verschillende betrokken stakeholders.
- STEM06 – Eindrapport “Kijken met Arendsogen” –Wanneer gaan bedrijven investeren in energie-innovaties Strategieën om bedrijven te laten investeren in energie-innovaties, door rekening te houden met belangen van verschillende betrokken stakeholders.
- STEM07 – Whitepaper “De oogst van STEM 2015” – Een overzicht van alle STEM-onderzoeksprojecten die in 2014 en 2015 gestart zijn. Met interviews van de onderzoekers.
- Kennis en Innovatieagenda 2016 – 2019 – MVI-Energie
- Innovatiethema Samenwerken Topsector Energie en Maatschappij