Baanbrekend MKB

Het TKI Wind op Zee geeft in een deze rubriek een inkijkje in de wereld van een MKB-ondernemer in de offshore windindustrie die een baanbrekende innovatie naar de markt brengt. Deze rubriek is tot stand gekomen in samenwerking met Offshore Wind Innovators.

Verschenen artikelen:

Bedrijf Datum Innovatie
2nd Life Composites Dec 2021 2nd Life Composites is een startup die een methode heeft ontwikkeld om windturbinebladen te recyclen. Lees meer.

Tree Composites

Sept 2021

Startup Tree Composites ontwikkelt knooppunten van composiet als alternatief voor gelaste knooppunten voor offshore constructies, waaronder Jackets. Lees meer.

Techbinder

Aug 2021

Techbinder maakt inzet vloot offshore windindustrie tientallen procenten goedkoper en schoner. Lees meer.

SolarDuck

Juni 2021

Startup Solarduck heeft een drijvend offshore solarplatform ontwikkeld dat orkanen, sterke stromingen en hoge golven kan doorstaan. Lees meer.

Z-Bridge

Mei 2021

In twee jaar tijd heeft Z-Bridge een volledig operationeel Bring-to-Work systeem ontworpen en op de markt gebracht. Lees meer.

GBM Works

Feb 2021

GBM Works heeft een techniek ontwikkeld om monopiles op een stille en snelle manier de zeebodem in te krijgen. Lees meer.

FLASC

Dec 2020

Startup FLASC heeft een hydropneumatisch energieopslagsysteem ontwikkeld voor offshore windturbines. Lees meer.

Tetrahedron

Nov 2020

Startup Tetrahedron heeft een kraan ontworpen waarmee windturbinecomponenten tot 50 meter hoger gehesen kunnen worden. Lees meer.

Ocean Grazer

Juli 2020

Ocean Grazer heeft een hydraulische batterij ontwikkeld het aanbod van elektriciteit optimaal af te stemmen op de vraag. Lees meer.

TouchWind

Juni 2020

TouchWind ontwikkelt een compleet nieuw ontwerp voor een drijvende windturbine. Lees meer.

nigeQ

April 2020

De kersverse startup nigeQ wil een innovatieve bladtip gaan testen die de wervelingen aan het einde van turbinebladen opheft. Lees meer.

Hydrautrans

Maart 2020

Hydrautrans heeft een innovatieve aandrijving voor windturbines ontwikkeld. Een modulair, mechanisch-hydraulisch systeem met een ongekend rendement vormt een alternatief voor de gangbare direct drives. Lees meer.

Periplus

Dec 2019

Periplus heeft software ontwikkeld om de enorme bulk aan gegevens over de zeebodem zodanig te verwerken dat de offshore windindustrie veiliger, efficiënter en goedkoper kan werken. Lees meer.

MO4

Okt 2019

MO4 heeft een fundamenteel andere methode ontwikkeld om te bepalen of het al dan niet veilig is om aan offshore windparken te werken. Lees meer.

Seaqualize

Sept 2019

Seaqualize heeft een veersysteem ontwikkeld dat zelfs de zwaarste turbineonderdelen stil laat hangen aan een bewegend schip. Lees meer.

Albatrozz

Juli 2019 

Albatrozz heeft een technologie ontwikkeld om windturbines bij lagere snelheden elektriciteit te laten produceren. Lees meer.

Qlayers

Mei 2019

De Delftse startup Qlayers heeft een printsysteem ontwikkeld dat automatisch en heel nauwkeurig de coating aanbrengt onder gecontroleerde omstandigheden. Lees meer.

Boltlife

Dec 2018

Met zijn flens sluitmethode kan Boltlife niet alleen snel bepalen of elke afzonderlijke bout op de juiste voorspanning is gebracht, ze dragen er ook aan bij dat de windturbines zonder kostbare boutcampagnes hun beloofde levensduur van 25-30 jaar halen. Lees meer.

Circular Energy

Nov 2018

Met een schone energiecentrale op zee wil Circular Energy de inzet van offshore windparken verbeteren. Lees meer.

Amphibious Energy

Sept 2018

Start-up Amphibious Energy heeft een draagbare, autonome energiecontainer ontwikkeld om onbemande offshore olie- en gasplatforms te elektrificeren. Lees meer.

Next Ocean

Juli 2018

Startup Next Ocean heeft een methode ontwikkeld om tot op de minuut nauwkeurig te voorspellen of het veilig is om van een boot naar een platform over te stappen en vice versa. Lees meer.

Z-Bridge

April 2018

Tussen alle zogeheten Walk to Work-systemen (W2W) heeft Z-Bridge een baanbrekende constructie ontwikkeld: een twintig meter hoge mast die continu stil blijft staan met uitschuifbare loopbrug die gecontroleerd tegen de windturbine drukt. Lees meer.

Jules Dock

Feb 2018

Jules Dock heeft een glasvezelversterkte kunststof toren ontworpen voor offshore wind turbines. Lees meer.

KCI

Nov 2017

KCI Engineering heeft een eenvoudige en doeltreffende constructie van conische stalen ringen ontwikkeld. Lees meer.

Pliant Offshore

Okt 2017

Pliant Offshore heeft een meetsysteem ontwikkeld om, te controleren of monopiles loodrecht geheid worden. Lees meer.

Fibersail

Sept 2017 (Engels)

Fibersail heeft een slim monitoringsysteem ontwikkeld dat de buignauwkeurigheid en het structurele gedrag van rotorbladen meet. Lees meer.

TWD

Juli 2017 (Engels)

TWD verhoogt het vertrouwen en de efficiëntie van transport door wrijvingsmetingen. Lees meer.

Whiffle

April 2017

Whiffle heeft een weermodel ontwikkeld dat per windpark zeer gedetailleerde windverwachtingen produceert. Dat scheelt aanzienlijk in de onbalanskosten. Lees meer.

Fistuca

Feb 2017

Fistuca heeft een heihamer ontwikkeld die met een vallende waterkolom de monopiles voor windturbines de zeebodem inslaat. Lees meer.

Corrosion

Dec 2016

Corrosion Laboratory maakt corrosie monopilefundaties voorspelbaar. Lees meer.

HGG

Sept 2016

Machinebouwer en snijbedrijf HGG heeft de eigen besturingssoftware zo aangepast dat de buizen voor offshore windfundaties veel slimmer en efficiënter gelast kunnen worden. Lees meer.

SeaState5

Juli 2016

Seastate5 heeft een installatie ontworpen voor het hijsen en kantelen van extreem zware offshore windfundaties. Lees meer.

ECE Offshore

April 2016

ECE Offshore heeft een nauwkeurig en efficiënt sonar monitoring systeem ontwikkeld voor het installeren van kabels naar windparken en andere offshore installaties. Lees meer.