Werkconferentie Topsector Energie 2019

'

Op 31 oktober 2019 vond de ‘Werkconferentie Topsector Energie’ in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Dit jaar stond de Werkconferentie in het teken van de Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP's). We keken naar de kansen en uitdagingen die de MMIP’s bieden op het gebied van energietransitie en duurzaamheid.

Het Klimaatakkoord geeft een nieuwe impuls aan de energietransitie. Met als belangrijkste onderdeel de wereldwijde reductie van CO2. Voor de Topsector Energie biedt dit nieuwe kansen en uitdagingen voor de gezamenlijke ontwikkeling van missiegedreven innovaties. Denk aan het realiseren van een gebouwde omgeving zonder aardgas, klimaatneutrale industrie en landbouw, emissieloze mobiliteit en circulaire economie.

Bekijk het videoverslag van de Werkconferentie Topsector Energie.

Over de MMIP's

Het kabinet stelde 25 missies op om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. 8 ministeries stelden in samenwerking met de topsectoren deze missies op. Per missie zijn een aantal Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIPs). Zij omvatten 4 maatschappelijke thema's:

1. Energietransitie & duurzaamheid
2. Landbouw, water en voedsel
3. Gezondheid & zorg
4. Veiligheid

Voor elk van deze thema’s is een Kennis & Innovatie Agenda opgesteld. De Werkconferentie Topsector Energie gaat in op de diverse MMIP’s.  

Sprekers

Ook dit jaar waren er weer een aantal interessante sprekers.

  • Hans Winters (CEO Siemens Nederland)
  • Patrick Lammers (CEO Essent)
  • Ingrid Thijssen (CEO Alliander)

Zij lichtten vanuit hun eigen perspectief toe hoe hun bedrijven bijdragen aan de energietransitie.

Werksessies

Waar staan we nu en welke innovaties en technologische ontwikkelingen zijn nodig voor de energietransitie? Tijdens werksessies gingen deelnemers aan de slag met thema’s zoals waterstof, de geëlektrificeerde infrastructuur en het creëren van brandstof uit lucht. We gingen met elkaar in gesprek over de missies die op ons afkomen en bundelden onze expertise.

Bekijk de presentaties van de werksessies

Informatiemarkt

Dit jaar was er ook een informatiemarkt met diverse standhouders over de ‘Energietransitie en duurzaamheid’. Hier kon u in gesprek gaan met standhouders van onder andere:

  • ISPT (Institute of Sustainable Process Technology)
  • CETT (Community of Energy Top Talents)
  • NERA (Netherlands Energy Research Alliance)
  • Greener Power Solution

Meer weten?