Webinar Smart Energy Community: Build Together!

SEC

Slim gebruiken en opslaan van zelf opgewekte zonnestroom: ontwikkelingen en toepassingen

Graag nodigen wij u uit voor het webinar van de Smart Energy Community voor woningen en bedrijfsgebouwen. Het webinar vindt plaats op dinsdag 26 april (15.00-16.15 uur) aanstaande. Het thema is: Slim gebruiken en opslaan van zelf opgewekte zonnestroom: ontwikkelingen en toepassingen. 

Programma

Welkom door moderator Maarten de Vries | TKI Urban Energy.

Update over de werkzaamheden van Flexiblepower Alliance Network (FAN) door Adriaan van Eck.

Nieuwe tariefstructuren: een prikkel voor slimme sturing?
De opkomst van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen creëert enorme pieken op stroomnet. Er bestaat geen financiële prikkel voor consumenten om het net slim te gebruiken en piekbelasting te voorkomen. De netbeheerders pleiten daarom voor een nieuwe tariefstructuur: het bandbreedtemodel. De oplossing is vergelijkbaar met een belbundel bij een telefoonabonnement: binnen de bandbreedte kan je zonder extra kosten elektriciteit afnemen, kom je erboven dan betaal je een hoger nettarief. Fons Jansen van Enexis praat ons bij over de laatste ontwikkelingen en bespreekt wanneer wij een nieuwe tariefstructuur kunnen verwachten.

Twee inspirerende Powerpitches
Brendan de Graaf van Lyv biedt bedrijven, particulieren en communities geavanceerde energiediensten om het gebruik van energie te optimaliseren. Zo behaalt men een financieel voordeel en wordt overbelasting van het stroomnetwerk voorkomen. Het bedrijf biedt een combinatie van Software-as-a-Service oplossingen in combinatie en met batterijsystemen.

Joost Brand van Borg Energy maakt duurzame warmte-opslag schaalbaar en haalbaar. Het eerste werkende prototype is de grond in gegaan bij de Green Village, de duurzame proeftuin van de TU Delft. Op dagen met een overvloed aan zonne- en windenergie slaan ze warmte op in een buffervat. Op dagen met weinig zon en wind gebruiken ze de warmte uit het buffervat om je huis net zo warm te krijgen als altijd.

Collectieve zelfconsumptie van zonne-energie?
Op dit moment kunnen verschillende groepen niet op dezelfde manier profiteren zonne-energie op eigen dak. Woningbezitters met een eigen dak kunnen zelf opgewekte zonne-energie salderen, terwijl huishoudens in bijvoorbeeld een appartementencomplex met een collectief dak deze voordelen niet hebben. Aliene van der Veen van TNO deed onderzoek naar mogelijkheden om dit eerlijker te organiseren. Zij presenteert het rapportCollectieve zelfconsumptie: een bouwsteen om het maatschappelijk draagvlak voor de energietransitie te vergroten?”.

Informatie en aanmelden

Datum en tijd: 26 april 2022 van 15:00 - 16:15 uur

Aanmelden kan via onderstaande knop.

Aanmelden