
De koudemiddelkeuze is een cruciale factor bij het ontwerp van een warmtepomp. De keuze is eenmalig voor de hele levensduur van de warmtepomp en bepaalt de componentkeuze en het detailontwerp. Synthetische koudemiddelen met een significant broeikaseffect worden binnen de EU langzaam uit gefaseerd en er zijn nog veel onzekerheden over de nieuwste generatie synthetische koudemiddel. Voor veel warmtepomptoepassingen zijn er geschikte natuurlijke koudemiddelen beschikbaar, die een verwaarloosbaar effect op het milieu hebben, vergelijkbare of betere prestaties leveren en met een acceptabele, stabiele prijs.
Maar wat zijn de specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen voor warmtepompen? Wat is het effect op het energetisch rendement van warmtepompen als een natuurlijk koudemiddel wordt toegepast in plaats van een synthetisch koudemiddelen? Welke wet- en regelgeving is van toepassing bij het implementeren van natuurlijk koudemiddelen?
Tijdens een webinar op woensdag 5 mei geven wij antwoord op deze vragen en presenteren wij een rapport met een inventarisatie van toepassingsmogelijkheden voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen. Deze inventarisatie en met name de bijlagen dienen als naslagwerk ter ondersteuning van beleidsmakers, fabrikanten, adviseurs, ontwerpers en installateurs bij de keuzeoverwegingen voor het toe te passen koudemiddel in een warmtepomp.
Programma
Dit evenement zal online plaatsvinden. Na de aftrap zal het rapport gepresenteerd worden. Aan het einde van de sessie is er ruimte om vragen te beantwoorden:
- 15:00 – 15:05: Aftrap – Robert Jan van Egmond, TKI Urban Energy
- 15:05 – 16:20: Presentatie van het rapport met een inventarisatie van toepassingsmogelijkheden voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen – Charles Geelen, Infinitus en René van Gerwen, ENTROPYCS
- 16:20 – 17:00: Vragen en discussie
Details
Datum en tijd: 5 mei 2021, 15:00 - 17:00 uur.
Link naar livestream: Enkele dagen voor aanvang ontvangt u de link voor online deelname en overige informatie. De bijeenkomst wordt opgenomen, dus later terugkijken is ook mogelijk.