Online kennissessie: Innovatieve alternatieve energieopwekking

Online kennissessies 2021

Vanwege Covid-19 staan de live themamiddagen die Smart Energy NL met en voor haar leden organiseert on hold. Om kennisdeling te blijven stimuleren organiseren ze een nieuwe reeks online kennissessies.

Elke sessie duurt een uur. Een aantal sprekers uit de sector verzorgt een presentatie. Tijdens de sessie kunnen via een chatbox vragen worden gesteld. Voor wie het leuk vindt, organiseren we na afloop ook een interactieve online borrel. We maken hierbij gebruik van een virtueel verrassende chatdienst.

Er zijn sessies ingepland:

 1. Netcapaciteit: uitdagingen én oplossingen
 2. Innovatieve alternatieve energieopwekking
 3. Waterstof: het ei van Columbus?
 4. Slimme (inzet van) warmtenetten

Meer informatie over het programma vindt u hieronder. U kunt zich via het inschrijfformulier voor één of meerdere sessies inschrijven. Deelname is gratis.

Sessie 2: Innovatieve alternatieve energieopwekking 

Datum & tijd: woensdag 14 april 2021 (15u-16u)

 • Walter Hulshorst, Smart Energy NLinleiding en introductie sprekers
 • Josco Kester, TNO Energy Transition, 'Gebouwgeïntegreerde PV: je dak of gevel als onzichtbare duurzame energiecentrale'

  • Er zijn de laatste jaren diverse producten ontwikkeld en op de markt gekomen waarmee je met het dak of de gevel van je huis ‘onzichtbaar’ energie kan opwekken. Denk aan het Solar Roof van Tesla dat een jaar of 5 geleden met veel media-aandacht werd gelanceerd. Hoe staat het daar nu mee? En welke concurrenten zijn er op de markt? Josco vertelt o.a. dat het met innovatieve producten mogelijk is om de gevel van een huis te vormen tot een (duurzame) energiecentrale! 
 • Roy Osinga, Flower Turbines, 'Kleine windmolens voor de gebouwde omgeving'
  • Flower Turbines maakt windmolens (1, 3 en 6 meter) welke inpasbaar zijn in de gebouwde omgeving: stil, efficiënt en esthetisch. Wind als aanvulling op zon. Daarnaast maken zij diverse on en off grid laadoplossingen voor e-mobiliteit (fietsen, scooters etc.) en bouwen zij maatwerk energieoplossingen met zon en wind. Wind in de stad, vitale werknemers en bereikbare steden dat is mogelijk!
 • Pieter Hack, REDstack'Blue Energy: van concept naar demonstratie'
  • RED (Reverse ElectroDialysis) is een vorm van duurzame winning van energie. De ‘brandstof’ bestaat uit zoet en zout water. Zout en zoet water worden in een RED-stack gecontroleerd gemengd en in dit proces wordt elektrische energie gewonnen. Het resulterende brakke water wordt in zee teruggebracht en de elektrische energie wordt aan het net geleverd en gedistribueerd. De op deze manier gewonnen energie wordt veelal Blue Energy genoemd.