Inspiratietour Online: Elektrificatie als oplossing voor volle elektriciteitsnetten

Masten

15.00 - 16.30

De eerste online Inspiratietour van dit jaar staat bol van de voorbeelden van industriële elektrificatie. Zo vertelt Ferdinant Koster van Sappi hoe de papierproducent profiteert van een e-boiler. Sikke Klein van de TU Delft hielp bij de inventarisatie van de flexcapaciteit van de Nederlandse industrie en deelt zijn bevindingen.

Bedrijven die willen investeren in een e-boiler of warmtepomp schrikken vaak van verhalen over vollopende netten. Toch bieden deze elektrische systemen ook mogelijkheden voor de netbeheerder om het net te ontlasten. Samenwerking met de lokale en landelijke netbeheerders geeft hier de doorslag. Tijdens de Inspiratietoer vertellen de voorlopers hoe ze de eerste stap zetten. Leer van hun ervaringen en schrijf u snel in.

Programma

Papierfabriek als virtuele batterij - Ferdinand Koster, directeur Sappi Maastricht

De Nederlandse papierindustrie liep al voorop met duurzame productie, maar Sappi Maastricht deed daar nog een schepje bovenop. Het bedrijf investeerde €6,5 miljoen in een e-boiler en biedt daarmee ook flexcapaciteit aan de netbeheerder. De aansluiting was gelukkig al klaar. En dat heeft te maken met een goede planning en overleg met de netbeheerders.

De kansen van elektrificatie voor de industrie - Sikke Klein, hoogleraar Process & Energy TU Delft

Een inventarisatie van TKI Energie & Industrie maakt duidelijk dat er op dit moment al veel industriële flexibiliteit mogelijk is. Verschillende bedrijven bieden flexibiliteit of staan op het punt deze te starten. Sikke Klein deelt de inzichten van de whitpaper Industriele flex en helpt bedrijven graag bij hun overwegingen.

We verwachten binnenkort de derde spreker bekend te kunnen maken.

Bekijk hier alvast de white paper 

 

Schrijf hier in

Online Inspiratietour industriële elektrificatie - Programma Verduurzaming Industrie