De energietransitie is een digitale transitie

10:00-15:45 - In volgende editie van het symposium ‘Opstap naar weerbaarheid’ van Agentschap Telecom kunt u deelnemen aan 5 online webinars. Alle 5 hebben ze te maken hebben met het thema van die dag: energietransitie en de afhankelijkheid van digitale ecosystemen.

Registreer hier!

Nieuwe energiebronnen zijn gekoppeld aan tal van IT- en communicatienetwerken. Het gevolg is een digitaal ecosysteem dat allerlei nieuwe kwetsbaarheden en risico’s met zich meebrengt. Het omschakelen, of bijschakelen, naar andere/nieuwe energiebronnen gaat hierdoor hand in hand met een verdere digitalisering. Deze (digitale) systemen zijn afhankelijk van elektriciteit. De energietransitie gaat dus hand in hand met een digitale transitie. Want: zonder elektriciteit geen digitalisering en zonder digitalisering geen elektriciteit.

Hoe gaan we om met dit digitale ecosysteem? Welke risico’s en kwetsbaarheden zijn er? Hoe voorkomen we de uitval van systemen? Wie is waarvoor verantwoordelijk en wat is de rol van Agentschap Telecom? Is die digitalisering wel zo duurzaam? Nieuwe energiebronnen hebben invloed op andere systemen, denk aan elektromagnetische storingen door zonnepanelen, wie is hierin waarvoor verantwoordelijk? Kwetsbaarheden in systemen en processen kan de digitale continuïteit hevig verstoren. Wat kun je daartegen doen?

Programma

De host & gespreksleider voor het online symposium is Maarten Bouwhuis.

start    10:00 - 10:15 Opening van de dag
webinar 1 10:15 - 11:00 Energietransitie en digitale ecosystemen: wie heeft welke rol?
webinar 2 11:30 - 12:15 Halen we met een slim elektriciteitsnetwerk een paard van Troje binnen?
webinar 3 13:00 – 13:30 Digitalisering: vriend of vijand van vergroening?
webinar 4 14:00 – 14:30 Zonnepanelen: energiebron of bron van zorg?
webinar 5 15:00 – 15:45 Demosessie risicoanalyse digitale continuïteit

Geïnteresseerd?

Je kunt je hier inschrijven voor het online symposium.

Meer lezen?

Bekijk eerdere edities van het symposium