Communiceren met inleving en Co-creatie in Social Labs

MVI-E Skills Lab Workshops
-

Zet jij je in voor de energietransitie? Dan zie je vast genoeg uitdagingen die vragen om samenwerking tussen veel verschillende partijen. Samenwerken is essentieel, maar blijkt vaak niet eenvoudig. Vaak is er over de techniek en de business case goed nagedacht, maar lopen projecten vast op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid.

Het MVI-E Skills Lab  biedt in 2018 een serie trainingen aan op het gebied van Sociale Innovatie, die je klaarstomen voor een betere en snellere realisatie van je ambitie. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die werkt aan de energietransitie. De eerste twee trainingen gaan over de basis van samenwerking: Hoe zorg ik voor de juiste verbinding om beter samen te werken?

Programma

Beide trainingen bestaan uit twee dagdelen, op twee verschillende dagen (20 maart en 24 april). Je kunt je inschrijven voor één van de twee of beide trainingen. Het is van belang dat je per ingeschreven training op beide dagdelen aanwezig bent.

DEEL 1: 20 maart | 8.30 - 17.30 uur

Lokatie: Impact Hub - Rotterdam | 1ste Middellandstraat 103, 3021 BD Rotterdam

8.30 - 9.00       Inloop
9.00 - 13.00     Het geheim van Mandela: Communiceren met inleving - Floor de Ruiter, Flying Elephants
13.00 - 13.30   Lunch (voor deelnemers aan beide dagdelen)
13.30 – 17.30  Co-creatie in Social Labs - Mariette Stolk, REOS-Partners

DEEL 2: 24 April | 8.30 - 17.30 uur

Lokatie: Het Huis - Utrecht | Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht

8.30 - 9.00       Inloop
9.00 - 13.00     Het geheim van Mandela: Communiceren met inleving - Floor de Ruiter, Flying Elephants
13.00 - 13.30   Lunch (voor deelnemers aan beide dagdelen)
13.30 – 17.30  Co-creatie in Social Labs - Mariette Stolk, REOS-Partners

Je doet mee met jouw eigen duurzame energie casus als uitgangspunt.
Tijdens de 1e dag krijg je een introductie van beide concepten, inclusief interactieve oefeningen. Daarna kun je er in de dagelijkse praktijk mee aan de slag, waardoor je leert, maar waarschijnlijk ook tegen vragen of uitdagingen oploopt. Tijdens de 2e dag kun je met de trainers en groep hierop reflecteren en ga je nog concreter aan de slag met je eigen casus. Aan de training ‘Het geheim van Mandela’ zijn kosten van 38,95 euro per persoon verbonden in verband met een persoonlijke ‘valuescan’ die je voorafgaand aan de training krijgt.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven tot en met 2 maart.

Over de training Het geheim van Mandela: Communiceren met inleving

ValueFraming  is een methode om de communicatiekracht van individuen, en daarmee van teams en organisaties, te vergroten. Het versterkt je inlevingsvermogen en vergroot je repertoire in communicatiestijlen. ValueFraming laat zien dat vrijwel iedereen een bepaalde voorkeur heeft op gebied van communicatiestijlen en filters. Als bij een dialoog of presentatie de stijlen en filters op elkaar passen ontstaat er een natuurlijke klik, maar zo niet (wat meestal het geval is) komt de boodschap niet of sterk vervormd over. In deze training ontdek je jouw eigen communicatieprofiel, hoe die zich verhoudt tot anderen en ga je oefenen met communiceren met inleving, ook als het spannend wordt!

Hier zie je een korte video-impressie.

Over de trainer 

Value%20Framing.png   

ValueFraming is gebaseerd op ‘Spiral Dynamics’, een in de jaren zeventig in Amerika ontwikkeld model voor sociale analyse van culturen en de toepassing daarvan door Nelson Mandela bij de transformatie van Zuid Afrika. Hierover schreef Floor de Ruiter in 2011 het boek ‘ValueFraming’ . Floor is organisatie adviseur en een ervaren trainer en past de methode toe in trajecten van dialoog-ontwikkeling bij organisatieverandering. Ook traint hij bestuurders op gebied van crisiscommunicatie.

Over de training Co-creatie in Social Labs

Tijdens deze training wordt o.b.v. de vernieuwende 'Theory U' -methode (en boek van MIT senior lecturer Otto Scharmer) geleerd hoe je met een groep tot baanbrekende oplossingen kunt komen. Het gaat uit van een groepsproces waarbij diepere lagen van het bewustzijn van de deelnemers en de groep aangesproken worden - voorbij onze vaste denkpatronen en perspectieven. In 2 middagen doorlopen we met de groep de 3 fases uit het ‘U-proces’ van observe observe observe – retreat and reflect - en co-creatie. De workshop geeft je feeling met de verschillende stappen van het U-proces en daagt je uit om een experiment aan te gaan in jouw praktijk om dit toe te passen. Oefeningen, cases en praktijkvoorbeelden gaan in deze training hand in hand met de ontwikkeling van jou als professional in de duurzame energietransitie.
Hier zie je een korte video-impressie.       

Over de trainer

Mariette%20Stolk.png

 Mariëtte Stolk is principal bij Reos Partners,  een social enterprise die teams of groepen stakeholders (zelfs die het niet eens zijn, elkaar niet begrijpen of vertrouwen) helpt om hun lastigste maatschappelijk uitdagingen aan te pakken en samen te werken aan de benodigde verandering. Ze treedt al vele jaren op als procesbegeleider, proces-designer, (team) coach en opleider. Een belangrijke inspiratiebron daarin is steeds het gedachtegoed van Social Labs en Theory U. Bij Reos was zij o.a. verantwoordelijk voor het U Lab Energielandschappen Overijssel (ELO) en recent procesbegeleider en -facilitator  van het MVI-E-North Sea Energy Lab. Voor de nationale overheid leidt zij moderatoren op in alle facetten van Social Labs.