#4a: Oplossingen met een zwart randje in Helmond

.

In deze aflevering bezoeken Martine en Xander de wijk-in-aanbouw Brainport Smart District in Helmond: de ‘slimste wijk van de wereld’. Vorig jaar is begonnen met de bouw van de wijk, er moeten 1.500 woningen komen. Zijn de bewoners proefkonijnen, die al voor ze er überhaupt wonen instemmen met het leveren van al hun data aan bedrijven? Of zijn het bewuste burgers, die hun data graag beschikbaar stellen voor nuttige diensten op het gebied van energie en gezondheid?

Casa 1.0

Martine en Xander zijn op bezoek bij Antoine, bewoner van Casa 1.0 in het Brainport Smart District. Antoine is een student aan TU Eindhoven, en heeft samen met Team Casa het huis zelf gebouwd. Het doel van Team Casa is een betaalbaar en duurzaam alternatief creëren voor sociale woningbouw. Antoine heeft een aantal slimme suggesties voor het digitaal delen van energie.

Digitale Stad Helmond

Henri de Bekker, projectmanager bij Gemeente Helmond, stond aan de wieg van Brainport Smart District. Hij wist de raadsleden van Helmond te overtuigen van het strategisch belang van digitalisering. Het begon met glasvezel, niet alleen in huizen, maar ook in de openbare ruimte. De basis voor een digitale snelweg werd zo gelegd. Inmiddels is er een visie, en een heus 'living lab': Brainport Smart District. Maar hoe zal dit er over een paar jaar uitzien, als er een nieuwe raad zit? Hoe wordt de kennis over digitalisering geborgd in het politieke landschap?

Elke den Ouden

Ook Elke den Ouden komt langs. Zij is docent aan de TU Eindhoven, en betrokken bij tal van projecten op het snijvlak van innovatie en gebouwde omgeving. Onlangs heeft ze een behoefteonderzoek gedaan met studenten onder de bewoners van de bestaande wijk Warande. Een van de belangrijkste wensen die daaruit kwam was ‘energie delen’. 

Slimme startup

Luuk Wiehink is een van de oprichters van Wijkie. Het is een startup die een digitale oplossing biedt voor bewoners die energie willen besparen, door inzicht te krijgen in hun verbruik en door energie te delen op wijkniveau. Een van de plekken waar Wijkie al wordt gebruikt is de wijk Warande. Om hier aan de slag te mogen tekende Luuk een ‘digitaal convenant’ met de gemeente: cruciaal vond hij, want zo hou je het datadelen transparant en democratisch. Maar wat als Wijkie ooit wordt overgenomen door bijvoorbeeld Google?

Leestips: